Logo Nunnauuni
Logo van het Finse speksteenkachelmerk Nunnauuni
Nunnauuni

NunnaUuni Oy heeft tientallen jaren onderzoek verricht en kan rekenen op de haard-knowhow van de moedermaatschappij Nunnanlahden Uuni Oy. De oprichter en voorzitter van de Raad van bestuur van beide ondernemingen, Juhani Lehikoinen is de vertegenwoordiger van de derde generatie haardbouwers. Het bedrijf is gevestigd in het dorp Nunnanlahti, gelegen in Noord-Karelia.

Noord-Karelië is een Finse regio met 169.000 inwoners op een gebied van 17.782 km2

Het belangrijkste product van het bedrijf is de warmteopslaghaard gemaakt uit MammuttiSteen, ook gekend onder de naam NunnaUuni-haard. Daarnaast produceert het bedrijf bouwstenen en steenplaten.Het moederbedrijf van NunnaUuni Oy, Nunnanlahden Uuni Oy, werd opgericht in 1982, het jaar waarin werd gestart met de industriële productie van warmteopslaghaarden. Begin 2007 werd de productie, verkoop en marketing overgegeven aan de dochtermaatschappij NunnUuni Oy. Vandaag is NunnaUuni Oy de grootste privé-onderneming in haar bedrijfstak in Finland.

Een van de belangrijkste bedrijfsprincipes van NunnaUuni is de constante, duurzame investering in onderzoek en productontwikkeling. Een van de belangrijkste resultaten van deze specifieke productontwikkeling is de nieuwe houtgasverbrandingsmethode waarvoor het bedrijf een octrooi heeft verworven: het Gouden Vuur. Bij de ontwikkeling van deze methode heeft onderzoek naar de specifieke kenmerken van speksteen een belangrijke rol gespeeld. Uit dit onderzoek is gebleken dat het speksteentype uit de ertslaag van het bedrijf, de MammuttiSteen, een uitstekende grondstof is voor de bouw van haarden. Dit type is waarschijnlijk de enige speksteen die bestand is tegen de hoge temperatuur van het Gouden Vuur en garandeert de klant een ideale, gelijkmatige warmteverdeling.

Begin 2007 telde het bedrijf 240 werknemers. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer 26 miljoen euro. Meer dan de helft van deze omzet wordt gerealiseerd door verkopen in het buitenland. De export is vooral gericht naar de Duitssprekende landen in Centraal-Europa. Iets minder dan de helft van de omzet wordt gerealiseerd in Finland.

NunnaUuni Oy heeft verkoopspunten in 15 landen. In Finland beschikt NunnaUuni over meer dan 150 erkende dealers met een net van meer dan 30 erkende installateurs van NunnaUuni-haarden. In totaal zijn er ongeveer 500 erkende verdelers actief.

De NunnaUuni site van meer dan 70 hectare  Meer dan 15 miljoen m3 speksteen is beschikbaar.

Hier ziet U dat de speksteen gezaagd wordt in grote blokken voor verdere afwerking.

 

 

Nunnauuni speksteenkachels