stralingswarmtespeksteen
schematische voorstelling hoe de stralingswarmte gebeurt in een woning.
Stralingswarmte speksteen

Stralingswarmte.

 

Bij een klassieke verwarming in de woning is deze gemiddeld 19 a 23 graden.  De muren van deze woning zijn daarentegen 12 a 14 °   Door deze combinatie krijgen we warme lucht en koude stralingen.  Dit geeft de mens geen aangenaam gevoel.  Deze luchtcirculatie valt weg bij stralingswarmte.

 

Bij stralingswarmte (te vergelijken met de zonnestralen).  Hierdoor worden de muren opgewarmt.  Een gemiddelde kamertemperatuur van 19 a 20 graden geeft een aangename gevoel.  Stralingswarmte gaat doorheen onze huid.
Bij stralingswarmte worden, vloeren, plafonds, muren en de inboedel in de kamer direkt opgewarmt.  In een ruimte waarin een speksteenkachel geinstalleerd is, ligt de temperatuur tot ongeveer 3 ° lager dan bij convectiewarmte.

 

Om deze reden is het NIET raadzaam een speksteenkachel te plaatsen in een veranda met veel glaspartij.  De stralingswarmte gaat immers doorheen het glaswerk.

 

Ook één van de kenmerken is dat de lucht niet meer zo droog is als voorheen.

 

Wanneer je keuken en woonkamer één grote ruimte is kan de stralingswarmte van de Nunnauuni speksteenkachels probleemloos alle hoeken bereiken.  Hierdoor ga je zeker een besparing doen op je huidige verwarmingskost doordat de woningkamer en de keuken die ruimtes zijn die je het meest en constant verwarmt.

 

Stralingswarmte heeft ook als voordeel dat de warmte bovenaan aan het plafond en onder bij de vloer praktische dezelfde temperatuur is.

En last but not least : U helpt mee aan de Kyotonorm.